FAQ

de meest gestelde vragen

ALGEMEEN OVER DE WOONSCHUUR

  • De WoonSchuur is een landelijk woonconcept. Een hybride tussen de ruimtelijkheid van een schuur en het comfort van een woning; de WoonSchuur.

  • Bij een maatwerk WoonSchuur ontwikkelen we gezamenlijk een geheel uniek ontwerp. Bij kant-en-klare WoonSchuren kies je uit een model dat wij al bedacht hebben maar dat het beste bij jou en de plek past. De doorlooptijd is korter en het voorwerk hebben wij grotendeels gedaan (tekeningen en berekeningen tbv de omgevingsvergunning).

  • Helaas hebben we geen kijkdagen in onze gerealiseerde WoonSchuren. Onze opdrachtgevers wonen daar natuurlijk in alle rust. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om een afspraak te maken of er gewoon eens langs te fietsen/wandelen om de buitenkant te bekijken.

OVER DE KOSTEN

  • We hanteren voor de WoonSchuur (nieuwbouw, uitgaande van middelgrote/grote WoonSchuren) een richtlijn voor de bouwkosten van ca. €2.000 - €2.500* per m2 bruto vloeroppervlak, excl. btw, sleutelklaar. Hierbij is een basis fundering inbegrepen en gaan we uit van de geldende normen voor energiezuinigheid. Volledig energieneutraal (oa. aardwarmte) is natuurlijk ook mogelijk maar daar geldt een toeslag voor. Wat we niet meenemen zijn tegelwerk, sanitair en keuken.

    *Momenteel is er ten gevolge van de huidige situatie (nasleep Corona, oorlog en de hoge gasprijzen) een tekort aan bouwmaterialen en dat zorgt voor hogere prijzen en lange levertijden voor onder meer hout, staal en isolatiemateriaal. Dit heeft uiteraard invloed op de bouwkosten. Voor actuele richtlijnen moeten we altijd navraag doen bij onze kostenadviseur.

  • We starten een project altijd met een verkenning van de financiële haalbaarheid. Je kunt niet overal goed in zijn en daarom werken we intensief samen met onze kostenadviseur die adviseert over de actuele bouwkosten. Een eerste verkenning maken we op basis van richtlijnen, daarna een meer gerichte prijs met een raming, vergelijkbaar met een aannemersbegroting.

  • De totale investeringskosten van een WoonSchuur bestaan uit de grondkosten, bouwkosten, bijkomende kosten, aansluitkosten en overige kosten (tuin, vloerafwerking, open haard, etc) en financiering). Bij ons aanbod van een maatwerk WoonSchuur kun je een overzicht downloaden van de totale investeringskosten.

  • Bij een kant-en klare WoonSchuur is ons honorarium en dat van de constructeur inbegrepen in de bouwkosten. Bij een maatwerk WoonSchuur is dit niet inbegrepen. Bij start zal een aanbieding worden gemaakt met een omschrijving van de werkzaamheden en kosten die we zullen verrichten.

OVER HET PROCES / PLANNING

  • Het realiseren van je eigen WoonSchuur is een leuk en intensief traject. Bij het aanbod van een maatwerk WoonSchuur laten we aan de hand van een voorbeeld WoonSchuur zien hoe dit in z’n werk gaat en is een omschrijving van het ‘ontwerp-en bouwproces’ te downloaden.

  • Doorgaans zien we dat de realisatie van een WoonSchuur - van ontwerp tot oplevering - meestal een jaar duurt. De ruwbouwfase gaat meestal heel snel (ca. 3 mnd), voor de afbouw is doorgaans meer tijd nodig. Voor de ontwerpfase nemen we ruimschoots de tijd om met volle aandacht gezamenlijk een goed ontwerp te maken. De exacte tijd hiervoor hangt ook samen met de besluitvaardigheid van de opdrachtgever;). In het traject zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de gemeente (8wk) en de prijsvorming met aannemers (ca. 1-1,5 mnd). Duurt dit te lang? Een kant- en klare WoonSchuur heeft een kortere doorlooptijd!

OVER KAVEL EN BESTEMMINGSPLAN

  • Voor een bouwkavel kun je informeren bij de desbetreffende gemeente of het aanbod bekijken bij makelaars en op Funda. Altijd je ogen goed open houden als je een interessant perceel ziet of een oude schuur!

  • Belangrijk is na te gaan of een kavel een woonbestemming heeft, anders is een bestemmingsplanprocedure nodig (kost tijd en geld). Ook is het belangrijk na te gaan of de grond ‘schoon’ is en er een verkennend bodemonderzoek heeft plaatst gevonden. Bij sloop van bestaande opstallen is het belangrijk na te gaan of er geen grote delen asbest in zitten.

  • De regels op het kavel zijn terug te vinden in het bestemmingsplan. Daar staat bijvoorbeeld aangegeven wat de max. footprint mag bedragen, de goot- en nokhoogte en de inhoud. Op www.ruimtelijkeplannen.nl, www.planviewer.nl en de website van de desbetreffende gemeente staat het bestemmingsplan weergeven. Ook zijn er natuurlijk regels tav vergunningsvrij bouwen. Kom je er niet uit? We denken graag met je mee.

  • Vraag na bij de desbetreffende gemeente of er op het kavel eisen zijn tav de welstand. Wellicht is er een beeldkwaliteitsplan (BKP) waaraan de woning dient te voldoen. Denk hierbij aan de bouwstijl (is een schuurwoning toegestaan) en materiaal voor de gevel en het dak.